środa, 6 kwietnia 2011

Pierogi. Ruskie. Z mięsem. Z kapustą i grzybami.



240 pierogów. W trzech nadzieniach. Drugie samodzielne podejście i efekt nie chwaląc się bardzo dobry. Padam na nos.

Ciasto:

1,5 kg mąki pszennej

Kubek mleka

Kubek wody

¼ kostki masła (stopiona)

Wszystkie składniki muszą być w pokojowej temperaturze. Mąkę wyjmujemy nieco wcześniej i wysypujemy, aby swoje odstała i napulchniała. Mieszamy wszystko i wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie ale nie kleiste. Dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy kulkę z farszu i sklejamy.

Farsz I: ruskie

Kilogram ziemniaków

Pół kostki sera białego

Zeszklona cebulka

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, rozgniatamy i czekamy aż wystygną. Mieszamy z serem, cebulką, solą i pieprzem.

Farsz II: z mięsem

250g mięsa mielonego z indyka

Cebula

Patelnię rozgrzewamy z tluszczem, wrzucamy mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy i rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miski i ucieramy na gładką masę z sola i pieprzem.

Farsz III: z kapustą i grzybami

Pół kilograma kapusty kiszonej

Garśc suszonych podgrzybków

Cebula (zeszklona)

Kapustę siekamy najdrobniej jak się da i zalewamy zimną wodą, gotujemy 20 minut. Grzyby w wysokim naczyniu zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy. Odcedzamy kapustę i grzyby (które siekamy). Mieszamy razem i dodajemy sól i pieprz do smaku oraz zeszkloną cebulkę. Taki miks.




Dziś pójdę spać jako bardzo spełniony człowiek. Gotowanie to moja choroba psychiczna. Śniło mi się dzisiaj, że gotowałam na Glassboat w Bristolu. Boże, jak ja się nie chciałam budzić… :(

7 komentarzy:

  1. Cudowne pierożki. Z kapustą i grzybami uwielbiam, nigdy jednak nie robiłam nadzienia z mięsa indyczego.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję i polecam sprobować - są bardzo delikatne :) chciałam zostawić komentarz na Twojej stronie, ale już któryś raz z kolei nie potrafię :/

    OdpowiedzUsuń
  3. za głowę się złapałam! 240!!!! podziwiam i kłaniam się - to się nazywa zapał (niech zgadnę, musiałaś się uczyć albo pisać pracę, więc wolałaś lepić pierożki;)

    buziaki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! imponująca ilość! pewnie są przepyszne skoro tyle ich narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam za taką ilość zrobionych pierogów, sama robię na raz tylko jeden rodzaj, nie mam tyle cierpliwości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio lepiłam pierogi z 2 kg mąki :D Ale na 2 dni sobie rozłożyłam. Wyszło tyle, że zjedliśmy na 2 obiady i zamroziłam 1,5kg ;)
    Ale takie pierożki to samo dobro, nie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie z I i III farszem, bo jem wegetariańsko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do wypróbowania moich przepisów :] Komentujących nie posiadających konta (komentujących jako Anonimowy) proszę o podpisanie się w treści komentarza.