piątek, 11 lipca 2014

Pischinger - wafle przekładane masą z mleka w proszku.

czteryporysmaku.blogspot.com
Przepis na wafle krąży u mnie w rodzinie od lat wraz z przepisem na ptysie i babkę na oleju. To taki imprezowy standard i zauważyłam, że w roli szybkiego, letniego "czegoś na ząb" sprawdza się wyśmienicie. Oboje z Łasuchem potrafimy przysiąść do tej porcji na dwa razy, ale dla nie-obżartuchów, spokojnie wystarczy na wieczór ze znajomymi.


Pischinger:
1 opakowanie wafli
1/2 szklanki mleka
250g margaryny lub niesolonego masła
szklanka drobnego cukru
2-3 łyżki ciemnego kakao
2 szklanki mleka w proszku

Mleko, margarynę oraz cukier rozpuścić w rondelku (nie gotować!) dodać kakao. Gdy składniki się dobrze połączą stopniowo dodać mleko w proszku i dobrze rozmieszać. Odczekać kilka minut aż masa wystygnie i przekładać wafle ułożone na desce. Na wierzch położyć coś ciężkiego (u mnie drewniana deska) i odczekać kilka godzin (tyle, ile wytrzymacie, choć najlepiej na noc). Następnie kroić jak się komu podoba.
czteryporysmaku.blogspot.com

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te wafelki :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do wypróbowania moich przepisów :] Komentujących nie posiadających konta (komentujących jako Anonimowy) proszę o podpisanie się w treści komentarza.