sobota, 31 marca 2012

Babka cytrynowa.



  W tym roku pierwszy raz przygotuję Wielkanoc sama. Trochę mi smutno, nie ukrywam, że moja reszta rodziny będzie w Polsce, a ja tu, ale z drugiej strony pękam z dumy, że w końcu uda mi się krok po kroku stworzyć namiastkę mojej własnej domowej tradycji. Dlatego też aby nie popełnić błędów (znacie mój stosunek do wypieków...) wypróbowałam przepis na babkę cytrynową według telefonicznych wskazówek mojej Mamy. I wiecie co? Wyszła na tyle dobra, że dumna jak paw spacerowałam po domu powtarzając co chwilę do Tomka „i patrz! I to nie drożdżówka!” :) Uwielbiam takie słodko-kwaśne wypieki i dlatego zwieńczyłam moje dzieło cytrynowym lukrem i kandyzowanymi plasterkami cytryny. No pycha! 


Babka cytrynowa według mojej Mamy:
1 kostka masła roztopiona i lekko ostudzona
4 jajka
1 szklanka cukru (najlepiej miałkiego)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka ze sparzonej cytryny

Jajka ubiłam z cukrem, dodając przesiane mąki, proszek do pieczenia sok i skórkę z cytryny. Chwilę ubijałam i dodałam powoli stopione masło, wymieszałam dokładnie na niskich obrotach miksera i przelałam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy. Piekłam w 180 stopniach przez niecałe 45 minut.


Lukier:
sok z dwóch cytryn
1 cytryna pokrojona na cieniutkie plasterki
4 łyżki zimnej wody
¼ szklanki cukru

Sok, wodę i cukier umieściłam w rondlu i podgrzałam na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Włożyłam plasterki cytryn i czekałam aż skórka z nich stanie się przeźroczysta, od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Gdy cytryny były gotowe ułożyłam je na ostudzonej babce i polałam całość lukrem.

Przepis dołączyłam do akcji:
Wielkanocne Smaki 2
Babki i babeczki

12 komentarzy:

  1. Olu, to cudo, nie babka! Jest przepiękna!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Przepisy od Mamy są najlepsze! Pięknych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. baaaardzo apetyczna! Życzę Ci powodzenia w dalszych świątecznych przygotowaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka cieknie...dziś kupiłam nową foremkę do babki i chyba wyprobuję..

    OdpowiedzUsuń
  5. looks sooooooper tasty & inviting..;)
    Tasty Appetite

    OdpowiedzUsuń
  6. @Anna-Maria, @mojeprzetwory, @n i k a - dziękuję Wam gorąco dziewczyny! :) :*
    @Bożena - polecam serdecznie, bardzo szybko się ją robi :)
    @Jay - thanks a lot and enjoy yourself! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszła Ci rewelacyjnie, możesz być z siebie dumna:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na soczystą. Lubię posmak cytryny, no cóż, lubię też ciasto cytrynowe. Bardzo fajnie prezentuje się z kwiatowym przybraniem.

    OdpowiedzUsuń
  9. To zapowiadają się pracowite, ale i smakowite święta, z taką babką na pewno udane ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. @Dorota - dziękuję!
    @Marta - niestety nie byłam ostatnio na spacerze wiec z kwiatków nici :(
    @burczymiwbrzuchu - dziękuję :) pracowite, ale mam nadzieję, że nie zapracowane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności. Uwielbiam babki cytrynowe. Zresztą u mnie będzie jutro podobna babeczka, tylko z innymi proporcjami składników.

    OdpowiedzUsuń
  12. @Joanna - dziękuję :) ja też przepadam za wypiekami cytrynowymi, a Ty koniecznie pochwal się swoją babką :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do wypróbowania moich przepisów :] Komentujących nie posiadających konta (komentujących jako Anonimowy) proszę o podpisanie się w treści komentarza.