Nigdy nie ukrywałam swojej
niechęci do gotowych mieszanek przyprawowych wzbogacanych polepszaczami smaku,
wegiet i maggików wszelkiej maści. Nie to, żebym była ortodoksyjną działaczką
na rzecz naturalności, tudzież ukrytą sabotażystką wielkich
koncernów żywnościowych. Po prostu nie uważam, aby ich smak był czymś godnym
wpychania ich w każde możliwe danie. Pamiętam jak kiedyś na pewnej rodzinnej
imprezie widziałam ciocię, gospodynię domostwa, krojącą pomidory. Zważywszy na
to, że posiadali (i zapewne posiadają nadal) sporych rozmiarów ogród, jak można
się łatwo domyśleć, ślinka ciekła mi na myśl o rzeczonych pomidorach ze
szczypiorkiem, czy cebulą. Musielibyście widzieć moją minę, kiedy na stół
wjechały (jako jedyna zresztą jarzynka) dorodne, czerwone i słodkie pomidory
szczodrze oprószone niczym innym jak popularną żółtą przyprawą do zup i czego
się da… no spróbowałam, ale szczerze
mówiąc szału nie było. Takie tam pomidory z rosołem z kostki. Faszerowana przez
Rodziców od dziecka warzywami i ziołami z domowego ogródka, jedyne na czym mi
wtedy zależało to odrobina zielonego szczypiorku – przecież to do cholery niewiele.
Na szczęście imprezy u wujostwa umarły śmiercią naturalną, jednak mój wstręt do
tego typu dodatków pozostał ciągle żywy. I tu widzimy główny powód mojej
niekrytej niechęci – zazdrość. Moja miłość do naturalnych składników, długo
gotowanych zup, esencjonalnych sosów, suszonych ziół, warzyw i owoców pozwoliła
mi poczuć zagrożenie wobec popularnych sztucznych i szybkich substytutów.
Uważam nawet swoje obawy za uzasadnione, bowiem niemalże w każdym domu
gotowanie rosołu jest dziś przyspieszone, a jego kolor to już niestety nie
kwestia dobrej kury i warzyw. No ale nie czarujmy się, nie każdy chce wiedzieć
co je i nie każdemu chce się bawić w gotowanie od A do Z, więc w zakresie
kuchni domowej mnie to nie rusza, póki mnie nie dotyczy. Wolnoć Tomku w swoim
domku. Jednak w kwestii restauracji, chcecie czy nie, będę grzmieć i huczeć
przeciwko wszelkiej maści ulepszaczom. No powiedzcie sami – wybieracie się od
wielkiego dzwonu do restauracji, otwieracie kartę, zamawiacie najbardziej
pasujące Wam danie, dostajecie je, a w nim? To wszystko, co możecie sami
otworzyć, wsypać na wrzątek, zamieszać i to za jedyne dwa złote pięćdziesiąt
groszy. Tyle, że w takiej pseudo restauracji płacicie za to dwadzieścia pięć
złotych i ma Wam smakować, czy chcecie, czy nie. Moim zdaniem w dobie
wszechobecnych produktów „smakopodobnych” powszechnie stosowanych w codziennym
menu większości społeczeństwa, restauracje powinny być wykładnią dobrej kuchni,
opartej jedynie i wyłącznie na naturalnych składnikach i metodach pozwalających
wydobyć z potraw smak, jaki w całości mają do zaoferowania. Może i jestem
niesprawiedliwa, nie obchodzi mnie to. Może nie mam racji, bo przecież
gastronomia to ciężki biznes. Ale domagam się, aby wszystkie lokale, które chcą
się poszczycić mianem restauracji nie ważyły się używać tzw. chemii w swoim
jedzeniu. Domagam się możliwości wyboru pomiędzy jedzeniem ze sztucznymi
dodatkami, a tym bez. Domagam się również informowania mnie o tym, co jem, a
może wtedy mając wybór każdy będzie zadowolony – komu nie przeszkadza
glutaminian, benzoesan i inne będzie zadowolenie wcinał wszystko, kto nie chce
tego kupować i spożywać będzie wiedział, których miejsc unikać. A siłą rzeczy
nie wydaje mi się, aby branża gastronomiczna miała na tym stracić.
Z domu zawsze przywożę rzeczy,
które zapewne celników prześwietlających mój bagaż doprowadzają do palpitacji
serca – kilogramy pomidorów w pudełkach, papryki, wielkie siatki fasolki
szparagowej, wędliny, sery, a nawet pietruszkę i seler. Przekładając i
porządkując wczoraj moje ledwo rozpakowane zdobycze zmartwiłam się, że cieszyć
się będę nimi najwyżej kilkanaście dni, do kilku tygodni. Wtedy też wpadłam na
pomysł zamknięcia tych cudów (tak, dla mnie polskie pomidory to cud) w
słoikach, w formie, w której najczęściej je zajadamy. Tak też w mojej
dzisiejszej pracowni przetworowej od bladego świtu powstały trzy wielkie garnki
w temacie pomidorowym, a zamrażarka już od wczoraj wzbogaciła się w trzy kolory
zblanszowanej fasolki. Pragnę podzielić się z Wami przepisem na sos
słodko-kwaśny, który w tym roku wypróbowałam po raz pierwszy w życiu, który
został zainspirowany przepisem Panny Malwinny, jednak trochę się od niego
różni. Polecam spróbować w tej wersji, ale również wersja oryginalna na blogu
Filozofia Smaku jest godna uwagi.
1,5kg pomidorów
3 duże papryki (u mnie biała i zielona)
5 cebul
4 średnie marchewki
puszka ananasa
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli mielonego, papryki słodkiej, curry i pieprzu czarnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 czubate łyżki cukru
75ml octu spirytusowego 10%
łyżka soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 duże papryki (u mnie biała i zielona)
5 cebul
4 średnie marchewki
puszka ananasa
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chilli mielonego, papryki słodkiej, curry i pieprzu czarnego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 czubate łyżki cukru
75ml octu spirytusowego 10%
łyżka soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pomidory, paprykę, marchew i
cebulę pokroiłam w średniej wielkości kawałki i zasypałam łyżką soli.
Odstawiłam na godzinę, po czym zlałam wypuszczony przez warzywa sok. Warzywa
wrzuciłam do garnka i gotowałam 20 minut na wolniutkim ogniu. Dodałam ananasa
pokrojonego na kawałki (sok z niego odłożyłam na później), ocet, sos sojowy,
cukier i przyprawy. Gotowałam przez kolejne kilka minut po czym z ananasowego
soku i mąki ziemniaczanej zrobiłam tzw. zaklepkę i dodałam ją do garnka z
sosem. Zagotowałam, dosoilłam do smaku, wpakowałam w słoiki układając je do
góry dnem, aby pokrywki się wklęsły i byłam z siebie bardzo zadowolona :)
Mój kawałek lata :) |
Na koniec zapraszam Was na mały spacer po ogródku moich Rodziców, z którego pochodzi większość składników użytych w przepisie (no, ananasa jeszcze tam nie wyhodowano;]). To tylko kilka z wielu różnych roślin żyjących na tym małym kawałku ziemi:
Odmian winogron jest tu około dziesięciu, część w szklarni, część na otwartym słońcu. |
Kiwi, odmiana "Piccollo" |
Jeden z niewielu pozostałych kwiatków nasturcji - resztę zjadły moje Siostrzenice :) |
Ten ma korzenny smak, Siostra moja Aga robi go z cukrem pudrem w rumie - pycha. |
Kusząca, ale cierpka aronia. |
Pomidor odmiany tygrysiej. |
Niestety nie doczekałam aż śliwki dojrzeją... |
Borówka amerykańska. |
Moje ulubione malinówki, najlepsze pod koniec zimnego września. |
Ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i proponuję podać swoje imię - będzie bardziej swojsko :)
UsuńOlka ależ cudowności ma ta Twoja mama na działce, mniam aż by się chciało wracać do Polski na czas sezonu żeby objeść się do rozpusty :-) szkoda że tutaj nie mamy takich smakołyków. kotka.
OdpowiedzUsuńUważam, że wszelkiego rodzaju jarzynki, vegetki i inne dodatki smakowe typu maggi, to prawdziwy skandal! To jest po prostu dla mnie niezrozumiałe od lat, czemu w domach i knajpach ludzie się tym żywią, bo to po prostu paskudne jest!
OdpowiedzUsuńSłodko-kwaśne smaki uwielbiam, nawet kiedyś robiłam pdobony sos, więc jestem pewna, że wyszedł Ci pyszny. Pamiętam, że dodałam do niego jeszcze dynię :)
Ja też robię domowy sos-słodko kwaśny i wszytskim polepszaczom smaku mówię stanowcze "nie".
OdpowiedzUsuńWitam ! Od paru już lat nie używam vegety, kostek, ani tym podobnych chemicznych polepszaczy smaku. To jest ohydne i niezdrowe. Z każdej strony przemysł faszeruje nas chemicznymi substancjami wmawiając, że jest to dla nas dobre i naturalne, co oczywiście jest kłamstwem. Niestety to już norma, dlatego staram się jak mogę żeby żywić się naturalnymi produktami. Jednak nie jest to takie proste jak by się mogło wydawać. Stale trzeba patrzeć i czytać etykiety tego co się kupuje. Też mam ogród, a raczej sad i mam tylko kilka drzew i krzewów owocowych, a na warzywnik nie ma w nim miejsca, a szkoda. Twoi rodzice mają piękne i okazałe owoce i warzywa, aż miło się ogląda na świetnie uchwyconych zdjęciach. Pozdrawiam cieplutko :) Sylwia
OdpowiedzUsuń