Chleb słonecznikowy-owsiany:
400g lekkiej mąki
pszennej
200ml letniej wody
płaska łyżeczka soli
100g ziaren słonecznika
100g płatków owsianych (ja używam błyskawicznych, ale zwykłe
też mogą być, będą bardziej wyczuwalne)
50g świeżych drożdży
50g zakwasu (dokarmionego 12h wcześniej)
szczypta cukru
Mąkę przesiewam do dużej miski, dokładnie mieszam ze
słonecznikiem, płatkami owsianymi i solą. W powstałej mieszance robię dołek i
wkruszam drożdże, posypuję szczyptą cukru i zalewam wodą. Odstawiam w ciepłe
miejsce na około 15 minut. Do powstałego rozczynu dodaję zakwas i całość
wyrabiam około 20 minut, a następnie nakrywam bawełnianą ścierką i odstawiam w
ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjmuje ciasto na blachę,
formuję bochenek i nacinam ostrym nożem na krzyż. Odstawiam na kolejne 30 minut
i nastawiam piekarnik na 180 stopni. Wkładam wyrośnięty bochenek do piekarnika
i piekę 40 minut, po 20 minutach wkładam na dno piekarnika naczynko żaroodporne
z kilkoma kostkami lodu. Po wyjęciu chleb powinien postukany w spód wydawać
głuchy odgłos. Jeszcze ciepły chleb smaruję z wierzchu zimną wodą żeby nabrał
ładnego połysku. Gotowe :)
Zdjęcia w przekroju nie mam, akurat miałam gości i zjedliśmy całość :) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do wypróbowania moich przepisów :] Komentujących nie posiadających konta (komentujących jako Anonimowy) proszę o podpisanie się w treści komentarza.