wtorek, 16 kwietnia 2013

Chleb słonecznikowy-owsiany.

Lubię domowy chleb. Z chrupiącą skórką, świeży nawet przez tydzień i przede wszystkim pewny. Nie piekę go zazwyczaj z poszczególnych przepisów, stawiam na intuicję i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić jeden z moich ulubionych chlebów, bardzo prosty w wykonaniu, trochę zbity, ale miękki zarazem – chleb słonecznikowo-owsiany. Przepis własny, jako pomysł na leniwe popołudnie.

Chleb słonecznikowy-owsiany:
400g lekkiej  mąki pszennej
200ml letniej wody
płaska łyżeczka soli
100g ziaren słonecznika
100g płatków owsianych (ja używam błyskawicznych, ale zwykłe też mogą być, będą bardziej wyczuwalne)
50g świeżych drożdży
50g zakwasu (dokarmionego 12h wcześniej)
szczypta cukru


Mąkę przesiewam do dużej miski, dokładnie mieszam ze słonecznikiem, płatkami owsianymi i solą. W powstałej mieszance robię dołek i wkruszam drożdże, posypuję szczyptą cukru i zalewam wodą. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do powstałego rozczynu dodaję zakwas i całość wyrabiam około 20 minut, a następnie nakrywam bawełnianą ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjmuje ciasto na blachę, formuję bochenek i nacinam ostrym nożem na krzyż. Odstawiam na kolejne 30 minut i nastawiam piekarnik na 180 stopni. Wkładam wyrośnięty bochenek do piekarnika i piekę 40 minut, po 20 minutach wkładam na dno piekarnika naczynko żaroodporne z kilkoma kostkami lodu. Po wyjęciu chleb powinien postukany w spód wydawać głuchy odgłos. Jeszcze ciepły chleb smaruję z wierzchu zimną wodą żeby nabrał ładnego połysku. Gotowe :)

Zdjęcia w przekroju nie mam, akurat miałam gości i zjedliśmy całość :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam do wypróbowania moich przepisów :] Komentujących nie posiadających konta (komentujących jako Anonimowy) proszę o podpisanie się w treści komentarza.